top of page

Sari Torvinen

Kuvataiteilija, taideopettaja ja projektikoordinaattori

Kiinnostukseni kohteita ovat piirustus, video, yhteisölliset menetelmät, paikkasidonnaisuus sekä taide ja ekologia. Viime aikoina olen ilmentänyt ekologisempaan ruoantuotantoon liittyviä teemoja kasvien avulla ja viljelijöiden myötävaikutuksella. Minusta on myös hauskaa työskennellä yhdessä muiden alojen ammattilaisten kanssa ja pyytää heidän panostaan teosteni sisältöihin.


Olen toiminut lisäksi taidekoulutuksen ja projektikoordinoinnin parissa. Olen koordinoinut paikkasidonnaisen taiteen projekteja, toiminut EU-rahoitteisen IPIP-projektin taiteellisena johtajana sekä SKR:n Varsinais-Suomen kulttuurirahaston Utopiaako?-suurhankkeen koordinaattorina.




Villiviini, video, 4´03´´, 2022


Teoksen lähtökohtana toimivat kuvat valtavasta villiviinistä, joka peittää rakennuksen seinät ja kätkee pienen talon sisuksiinsa. Villiviini elää ihmisen tarjoaman kasvualustan päällä ja toimii kotina hyönteisille ja etanoille, jotka ovat osa paikallista biodiversiteettiä ja tarjoavat ravintoa linnuille. Sen voi ajatella myös suojaavan talossa asuvia ihmisiä ja edustavan symbolisesti ja konkreettisesti luontoa. Kasvi on niin suuri, että sitä ei tule ohitettua puutarhassa huomaamatta, vaan sitä tervehtii kuin tervehtisi naapuriaan. Video kuvaa kasvin vaiheita talvesta syksyyn ja projisoitu kokonaisuus rakentuu suuren villiviinin luoman pehmeän tilallisen kokemuksen varaan.


Kasvukausi, videoprojisointi, 4´25´´, 2019


Videota varten seurasin yhden kasvipalstan kasveja ja niiden hoitotoimia kasvukauden ajan. Video esitetään projisointina ja siinä on myös ääni.



Kuvamateriaali on kuvattu pääosin maanpinnan tasolta ja siinä näkyy ajan kuluminen, säiden vaihtelu, kasvu ja viljelijän toistuvat toimet.

Linkki videoon:



Omavaraiset: Anu, 90 x 80 cm, 2019


Haastattelin kesällä 2019 kolmea omavaraisviljelijää, piirsin heidät biohiilellä maalauspohjille ja pyysin heitä jakamaan ohjeita aloitteleville viljelijöille. Piirroshiilenä käytin biohiiltä, jota käytetään maanparannusaineena ja jonka avulla peltoihin voidaan sitoa hiiltä. Haastatellen saadut kasvatusohjeet olivat esillä tulosteena.


Omavaraiset: Jorma, 90 x 80 cm, 2019


Omavaraiset: Gunilla, 90 x 80 cm, 2019



0 comments
bottom of page